

“EMMARCANT MURS”
ESPAI CAVALLERS – LLEIDA
BY ESPAI CAVALLERS
CAT
Per celebrar la desena edició del Gargar Festival de Penelles, enguany es proposa una col·laboració especial entre el festival (comissariat per M. del Mar López-Pinto de l’empresa Binomic Art Media) i la galeria Espai Cavallers, amb la voluntat de generar una complicitat entre els dos espais expositius i els artistes participants.
L’exposició “Emmarcant Murs” neix amb l’objectiu de mostrar l’obra gràfica que els artistes del Festival realitzen en el seu dia a dia, més enllà de les intervencions murals.
Aquesta mostra col·lectiva ens ofereix una visió variada d’estils i propostes creatives, portant l’art urbà de l’espai públic a l’àmbit íntim i reflexiu de la galeria. Reuneix un grup d’artistes el treball dels quals es poden veure tant en format mural a Penelles com en les peces que realitzen als seus estudis.
Què passa quan el graffiti, l’estèncil o els pastels deixen de ser efímers per convertir-se en peces observades sota la llum blanca d’una galeria? I com, després, habiten un espai personal com el de casa vostra? Com canvien la seva força, la seva urgència, el seu missatge?
“Emmarcant Murs”, més enllà de la seva pròpia essència, és una obertura cap a altres espais, enfortint el seu paper en el món de l’art. És una invitació a repensar els formats, els límits i el seu potencial com a forma de resistència estètica i política.
Artistes participants: Irene López Leon, Miquel Wert, Eslicer, Guillem Font, Erik Schmitz i Egeacrea.
ES
Para celebrar la décima edición del Gargar Festival de Penelles, este año se propone una colaboración especial entre el festival (comisariado por M. de Mar López-Pinto de la empresa Binomic Arte Media) y la galería Espai Cavallers, con la voluntad de generar una complicidad entre los dos espacios expositivos y los artistas participantes.
La exposición “Enmarcando Muros” nace con el objetivo de mostrar la obra gráfica que los artistas del Festival realizan en su día a día, más allá de las intervenciones murales.
Esta muestra colectiva nos ofrece una visión variada de estilos y propuestas creativas, llevando el arte urbano del espacio público al ámbito íntimo y reflexivo de la galería. Reúne un grupo de artistas el trabajo de los cuales se pueden ver tanto en formato mural en Penelles como en las piezas que realizan en sus estudios.
Qué pasa cuando el graffiti, el estèncil o los pasteles dejan de ser efímeros para convertirse en piezas observadas bajo la luz blanca de una galería? Y como, después, habitan un espacio personal como el de casa vuestra? Cómo cambian su fuerza, su urgencia, su mensaje?
“Enmarcando Muros”, más allá de su propia esencia, es una apertura hacia otros espacios, fortaleciendo su papel en el mundo del arte. Es una invitación a repensar los formatos, los límites y su potencial como forma de resistencia estética y política.
Artistas participantes: Irene López Leon, Miquel Wert, Eslicer, Guillem Font, Erik Schmitz y Egeacrea.

“80-90’S BUT GOODIES”
SALA B
BY ZESO WF & BINOMIC ART & MEDIA
CAT
La Sala B acollirà una instal·lació immersiva de Zeso WF, artista francès estretament vinculat al Gargar des de fa nou anys. Amb el suport de Binomic Art & Media, l’obra és una recreació plàstica i sensorial d’un univers ple de referències als anys 80 i 90 —cinema, dibuixos animats, menjar de carrer, videojocs, cultura pop i microcosmos vegetals— que han marcat tant l’artista com els fundadors del festival.
Amb projeccions animades, il·luminació curosament dissenyada, una banda sonora evocadora i més de 2.000 flors de paper fetes a mà per les dones del poble, l’espai es converteix en una peça viva, orgànica i col·laborativa. Aquesta obra és també fruit d’una complicitat artística i humana entre Zeso, Jordi Solsona i Mar López-Pinto, que conjuminen instal·lació, tecnologia i gestió cultural en una experiència que no es pot explicar, només viure.
ES
La Sala B acogerá una instalación inmersiva de Zeso WF, artista francés estrechamente vinculado a Gargar desde hace nueve años. Con el apoyo de Binomic Art & Media, la obra es una recreación plástica y sensorial de un universo lleno de referencias en los años 80 y 90 -cine, dibujos animados, comida callejera, videojuegos, cultura pop y microcosmos vegetales- que han marcado tanto el artista como los fundadores del festival.
Con proyecciones animadas, iluminación cuidadosamente diseñada, una banda sonora evocadora y más de 2.000 flores de papel hechas a mano por las mujeres del pueblo, el espacio se convierte en una prenda viva, orgánica y colaborativa. Esta obra es también fruto de una complicidad artística y humana entre Zeso, Jordi Solsona y Mar López-Pinto, que aunan instalación, tecnología y gestión cultural en una experiencia que no se puede explicar, sólo vivir.

“10 ANYS DE GARGAR”
EL PORTALET
BY BINOMIC ART & MEDIA
CAT
Aquesta mostra a l’aire lliure és una adaptació ampliada de la que es va presentar l’any 2023 al Palau Robert de Barcelona, on mitjançant vint plafons de gran format es proposava un recorregut íntim i proper pels carrers de Penelles amb l’objectiu de destacar la transformació del poble en un referent internacional de l’street art.
L’exposició quedarà instal·lada com un mural més dins del circuit de Penelles, concretament al carrer Lo Portalet, integrant-se plenament en l’entorn i oferint als visitants una visió retrospectiva de la trajectòria del festival.
ES
Esta muestra al aire libre es una adaptación ampliada de la que se presentó en 2023 en el Palau Robert de Barcelona, donde mediante veinte paneles de gran formato se proponía un recorrido íntimo y cercano por las calles de Penelles con el objetivo de destacar la transformación del pueblo en un referente internacional del street art.
La exposición quedará instalada como un mural más dentro del circuito de Penelles, concretamente en la calle Lo Portalet, integrándose plenamente en el entorno y ofreciendo a los visitantes una visión retrospectiva de la trayectoria del festival.

“QUADERN D’ARTISTA”
ESGLÉSIA VELLA
BY OLGA CORTADELLES & IVÁN ARAUJO
CAT
Una àmplia mostra d’obres del projecte quadernista del col·lectiu el.cuaderno.negro, ideat i conduït per l’artista plàstic Iván Araujo.
El Quadern negre és un lloc els límits indefinits dels quals abracen els paisatges creatius i emocionals de cada membre del projecte. Més enllà de la intenció pedagògica i d’aprenentatge, es tracta d’un camí que cal recórrer en solitari, una proposta d’experimentació i recerca que, a través de la construcció de cada imatge, ens permet plantejar-nos interrogants que no tenen una resposta immediata. Es tracta d’establir un diàleg amb nosaltres mateixes i, de manera subtil, amb els altres membres del projecte. A cada imatge hi ha un relat, un desig, una pèrdua. El quadern és un contenidor per guardar-hi el que ha succeït, per delimitar-ho, per representar-ho. Cada treball proposa una memòria visual del nostre món, confús i representat a través de la forma, que ens permet donar nom a allò que no podem expressar amb paraules.
“No pararem mai de buscar, i la finalitat de totes les nostres cerques serà arribar al lloc on vam començar i conèixer-lo per primera vegada.” T. S. Eliot
Artistes: Iván Araujo / Maria Jesús Aragoneses / Leonor Berlanga / Julia Blázquez / Nuria Briceño / Natalia Buño / Ángeles Conde / Olga Cortadelles / Rosa M. Escudé / Susana Esteve / Elena Frauca / Mercedes Gallego / Mercedes Gómez / Leonor Hernández / Ana Inés / Elena Montarelo / Lola Muñoz / Águeda Rubio / Mila Ruiz / Amparo Sánchez / Teresa Triana / Núria Viladés.
ES
ideat Una amplia muestra de obras del proyecto cuadernista del colectivo el.cuaderno.negro, ideado y conducido por el artista plástico Iván Araujo.
El Cuaderno negro es un lugar cuyos límites indefinidos abarcan los paisajes creativos y emocionales de cada miembro del proyecto. Por encima de la intención pedagógica y de aprendizaje se trata de un camino a recorrer en solitario, una propuesta de experimentación y búsqueda que a través de la construcción de cada imagen nos permite plantearnos interrogantes cuya respuesta no es inmediata. Se trata de establecer un diálogo con nosotros mismos y de manera sutil, con los otros miembros el proyecto. En toda imagen hay un relato, un anhelo, una pérdida y el cuaderno es un contenedor para sostener lo acontecido, para perimetrarlo, para representarlo. Cada trabajo propone una memoria visual de nuestro mundo, deshilvanado y representado a través la forma, permitiéndonos nombrar aquello que no podemos expresar con palabras.
“No cesaremos de buscar y el fin de todas nuestras búsquedas será llegar al lugar en el que empezamos y conocerlo por primera vez” T. S. Eliot
Artistas: Iván Araujo / Maria Jesús Aragoneses / Leonor Berlanga / Julia Blázquez / Nuria Briceño / Natalia Buño / Ángeles Conde / Olga Cortadelles / Rosa M. Escudé / Susana Esteve / Elena Frauca / Mercedes Gallego / Mercedes Gómez / Leonor Hernández / Ana Inés / Elena Montarelo / Lola Muñoz / Águeda Rubio / Mila Ruiz / Amparo Sánchez / Teresa Triana / Núria Viladés.